Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić,że od lat pstrąg jest najczęściej zamawianą rybą w bieszczadzkich barach, restauracjach czy smażalniach. Pstrąg postrzegany jest jako ryba, którą głównie przygotowuje się w całości. Znamy pstrąga z rusztu, w migdałach, z masełkiem ziołowym, etc. Najczęściej spożywany jest pstrąg z hodowli. Jest on bardzo zbliżony do tego występującego w naturze.
W ostatnich dniach ruszyła akcja promocyjna „Teraz pstrąg“. Jest to inicjatywa Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, mającą na celu promocję pstrąga w Polsce. Operacja współfinansowana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007- 2013.
Zadaniam akcji jest edukacja społeczeństwa polskiego o walorach pstrąga, jego wpływie na zdrowie, urodę, rozwój dzieci, ale też informacja jak kreatywnie i ciekawie wykorzystać pstrąga w swoim menu.
Opracował: | Grzegorz Dereń przewodnik beskidzki tel. 510068379 |