Polski / Polski  English / Angielski  Русский / Rosyjski
E-mail:
Hasło:
» Załóż konto
» Zaloguj podpisem elektronicznym
Opublikowano: 2011-10-02 09:03:39

Polska - Kampania - Teraz Pstrąg

Król Bieszczadzkich Ryb

             Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić,że od lat pstrąg jest najczęściej zamawianą rybą w bieszczadzkich barach, restauracjach czy smażalniach. Pstrąg postrzegany jest jako ryba, którą głównie przygotowuje się w całości. Znamy pstrąga z rusztu, w migdałach, z masełkiem ziołowym, etc. Najczęściej spożywany jest pstrąg z hodowli. Jest on bardzo  zbliżony do tego występującego w naturze.


            W ostatnich dniach ruszyła akcja promocyjna „Teraz pstrąg“. Jest to inicjatywa Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, mającą na celu promocję pstrąga w Polsce. Operacja współfinansowana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007- 2013.
Zadaniam  akcji jest edukacja społeczeństwa polskiego o walorach pstrąga, jego wpływie na zdrowie, urodę, rozwój dzieci, ale też informacja jak kreatywnie i ciekawie wykorzystać pstrąga w swoim menu.


 


Opracował:Grzegorz Dereń
przewodnik beskidzki
tel. 510068379


Brak komentarzy
Produkcja i Hosting ZETO-RZESZÓW