Wołosate - Maciek Więcek - specjalista od biegów ultra.
W 2006 roku Piotrek Kłosowicz ustanowił rekord GSB wynoszący 163 godziny Było kilka przymiarek, kilka zapowiedzi próby pobicia, ale nie słyszeliśmy by komuś udało się pokonać 519km szlak szybciej. W czwartek - 20.06.2013 w Wołosatem na wschodnim końcu czerwonego szlaku stanie Maciek Więcek - specjalista od biegów ultra. Jego marzeniem jest przecięcie polskich Beskidów w 100 godzin. Słownie sto. Będziemy mu kibicować!
Maciek Więcek znany jest z niesamowitego tempa regeneracji i w tym pokładamy nadzieję.
W tym roku ukończył 7 wyścigów na 100 km z czego 6 wygrał i raz zajął drugie miejsce.
Wraz z Agatą Matejczuk zajął też pierwsze miejsce na Biegu Rzeźnika w kategorii MIX,
poprawiając dotychczasowy rekord trasy należący do utytułowanej pary Magdy Łączak i Pawła Dybka.
Maciek nigdy nie startował w szosowym maratonie, nieznany jest też jego czas na 10 km na szosie.
Zresztą nie byłyby to wyniki wybitne. Można je szacować na około 2:50 w maratonie i 36:30 na dychę. Jednak im dłuższy dystans i bardziej wymagające warunki tym zawodnik teamu inov-8 staje się groźniejszy.
Na trasie z Wołosatego do Ustronia zawodnikowi będzie towarzyszyć 3-osobowa ekipa suportująca, której zadaniem będzie relacjonowanie przebiegu projektu i praca nad logistyką. Maćka zadaniem będzie tylko biec.
Reszta, czyli jedzenie, spanie, wymiana sprzętu, będzie w gestii supporterów.
Pokonanie tak długiego dystansu wymagać będzie poruszania się marszobiegiem co najmniej 16-18 godzin na dobę. Reszta to krótki sen, posiłki, niewielkie odpoczynki.
W zależności od warunków na trasie, Maciek będzie miał szanse pospać około 4-5 godzin. Śniadania czy kolacje będzie jadł w marszu.
Jedno co nas zdziwiło to podsumowanie ekipy Compassu -
według nich szlak ma ciut poniżej 500km. To dobrze i źle.
Dobrze, bo łatwiej pokonać 20km mniej niż 20km więcej, źle bo jednak 500 to 500:-)
Ostatecznie to pomiar zrobiony przez Maćka będzie ostatecznym głosem w dyskusji,
bo trudno mierzyć na mapie tak krętą linię.
Życzymy powodzenia!!
Źródło: cisna.pl
Opracował: | Grzegorz Dereń przewodnik beskidzki tel. 510068379 |