Polski / Polski  English / Angielski  Русский / Rosyjski
E-mail:
Hasło:
» Załóż konto
» Zaloguj podpisem elektronicznym
Opublikowano: 2013-10-28 09:57:47

Podkarpacie - Skansen Kolbuszowa

Warsztaty kulinarne promujące tradycyjne potrawy regionalne

         Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na warsztaty kulinarne promujące tradycyjne potrawy regionalne .


 

        Podczas sześciu spotkań, od października 2013 r. do marca 2014 r., poznamy przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych.  Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, zupa dziadowska z Cieplic, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.

Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 11.00-13.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na drugą sobotę miesiąca. Pierwsze warsztaty odbędą się 26 października. Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: tel. 17/2271296, 17/2271071 lub e-mail: mkl@pro.onet.pl.

Harmonogram spotkań:


26 października – pierogi św. Jacka, niedźwiedź chłopski, ryba pyrowa, siemieniaki orzechowe (warsztaty poprowadzą gospodynie z Nockowej)

30 listopada – gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami, kasza jaglana z marchwią, kasza pęcak z suszkami (warsztaty poprowadzą gospodynie z Grodziska Dolnego)

14 grudnia – pamuła, bułka (brytfon), gomółki z sera krowiego (warsztaty poprowadzą gospodynie z Glinika Zaborowskiego)

25 stycznia – zupa dziadowska, zupa z dyni, jagodzianki (warsztaty poprowadzą gospodynie z Cieplic)

22 lutego – panepuchy, kacapoły, kompot z suszu (warsztaty poprowadzą gospodynie z Górek)

29 marca – serwatka wielkanocna, baranki maślane, bułka biała (warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki)

Szczegóły na stronie poświęconej warsztatom.


Opracował:Grzegorz Dereń
przewodnik beskidzki
tel. 510068379


Brak komentarzy
Produkcja i Hosting ZETO-RZESZÓW